Cenu predsedu NR SR získal aj kameraman Stanislav Szomolányi

26.10.2012 Bratislava

Bratislava 25. októbra (TASR) - Ceny predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania za rok 2012 si dnes večer prevzali operný spevák Peter Dvorský, akademický sochár Juraj Meliš, heraldik a historik Jozef Novák, kameraman Stanislav Szomolányi, herečka Božidara Turzonovová a prekladateľ Karol Wlachovský.

Laureáti získali ocenenia za dlhodobý výnimočný prínos v oblasti hudby, výtvarného umenia, historického výskumu, kinematografie, dramatického umenia a v oblasti umeleckého prekladu a kultúrnej diplomacie. Slávnostne im ich odovzdal, za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica, predseda parlamentu Pavol Paška v historickej budove NR SR v Bratislave.

"Ozdravujeme verejné financie, pomáhame kapitálu, akosi zabúdame na to, že vedome - nevedome deštruujeme ten najvýznamnejší kapitál, ktorý máme. A to je sila slova a sila ducha," uviedol v príhovore šéf slovenského parlamentu. "Chvalabohu Slovensko tých osobností ešte stále má veľa a je dobré, že sa bude o nich dozvedať čoraz viac ľudí," komentoval hlavnú myšlienku ocenenia pre TASR Pavol Paška.

Laureát Peter Dvorský neskrýval prekvapenie, pre TASR priznal, že tento druh ceny ešte doma nemá. "To, že som dostal toto ocenenie za moje pracovné umelecké výsledky, to ma veľmi teší. Teší ma to, že si to ľudia ešte aj dnes, aj keď som málo umelecky aktívny, oceňujú," konštatoval jeden z najlepších tenoristov druhej polovice 20. storočia.

Kameraman "československého filmového zázraku" Stanislav Szomolányi si po prevzatí ceny spomenul aj na režiséra Štefana Uhra, s ktorým nakrútil 15 hraných snímok a medzi nimi i legendárny film Slnko v sieti. "Mám veľké šťastie, že som mal pri väčšine filmov pri sebe svojho dobrého spolupracovníka pána režiséra Štefana Uhra. Bol to človek, ktorý mal úžasné obrazové videnie a mal obrovskú ľudskú morálku," poznamenal pre TASR laureát a na margo morálky v umení ešte dodal: "V tom umení, keď už človek je trošku profesionál, tá morálka je nosný kameň, bez toho sa nedá robiť umenie, bez toho sa nedá robiť nič."

Cena predsedu NR SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania sa udeľuje od roku 2007. Medzi jej prvými držiteľmi boli Jozef Ciller, Jozef Jankovič, Ján Komorovský, Albert Marenčin a Ilja Zeljenka, Milan Zigo. V roku 2011 ocenenie, ktoré predseda NR SR udeľuje na návrh komisie zostavenej z osobností zastupujúcich rôzne oblasti kultúry a humanitného vzdelávania (Ondrej Šulaj, Miroslav Marcelli, Karol Weisslechner, Peter Dubecký, Gábor Hushegyi, Peter Michalovič), nebolo udelené. Autorom výtvarnej podoby cien predsedu NR SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania je sklársky umelec Palo Macho.
 

Vyberte región